Laksefiske: Gjelder ikke “Føre-var-prinsippet” andre enn oss fiskere

Jeg fisker laks, men må reise et stykke for å finne den. Du skjønner jeg bor i Bergen på Vestlandet, og her er det snart ikke laks igjen. Joda, jeg har jo også tatt noen laks opp fra elvene her på vestlandet, men jeg tror ikke at det er min skyld at laksen forsvinner. For et par år siden tok jeg jegerprøven, og jeg ble hjortejeger. Tenkte at jeg måtte finne meg en ny hobby før laksefiske blir borte for godt. Min yngste datter tok jegerprøven i fjor, og nå skal min kone og min eldste datter til pers. Derfor tenkte jeg at det kanskje var tid for litt repetisjon. På side 28 i jegerprøveboka leser jeg om “Grunnlag for jakt” og om naturmangfoldloven. I paragram 9 i denne loven, det vil si “føre-var-prinsippet”, står følgende:

Når det treffes en beslutning uten at det foreligger tilstrekkelig kunnskap om hvilke virkninger den kan ha for naturmiljøet, skal det tas sikte på å unngå mulig vesentlig skade på naturmangfoldet. Foreligger det en risiko for alvorlig eller irreversibel skade på naturmangfoldet, skal ikke mangel på kunnskap brukes som begrunnelse for å utsette eller unnlate å treffe forvaltningstiltak.

Naturmangfoldloven, §9 (føre-var-prinsippet)
Continue Reading »

Jakt: Jegerpodden

For et par uker siden fikk jeg en SMS fra en jaktkamerat med et tips om å høre på Jegerpodden, en podcast som ble startet opp i 2018 av to ivrige jegere fra trøndelag. Litt nysgjerrig søkte jeg opp “jegerpodden” i Spotify, og fant en drøss av episoder fra 2018 og frem til i dag. Stort sett så har disse to jegerne klart å trylle frem en episode i uken. Dermed hadde jeg over 150 podcaster å se frem til. Dermed var podcast maratonet i gang.

Continue Reading »

Utstyr: Dovrefjell Hunter X-Vision Pro jakke + bukse

Sitter på post og venter på hjorten.

Før første sesong med hjortejakt i 2019 kjøpte jeg settet Hunter X-Vision Pro med jakke og bukse fra Dovrefjell. Settet har derfor vært med på relativt mange ulike jaktturer siden den gang.

Det eneste jeg kan utsette på settet er vel at det kunne vært litt mer vanntett. Når det er sagt så har det faktisk aldri vært et problem. De gangene det har vært regn i været ved post, har jeg brukt min Dovrefjell Custom Hunt Thinsulate fjellduk for å holde meg både varm og tørr. Jeg kunne nok tenkt meg et sett som hadde vært litt mer regntett, men med tanke på prisen har dette absolutt vært til å leve med.

Continue Reading »

Utstyr: Moji telt lykt

I fjor vår (2019) skulle min yngste datter til Stryn for å delta på håndball cup. Mens de andre foreldrene booket inn på hotell benyttet jeg disse pengene på en hengekøye i stedet. Jeg tenkte også at en liten lykt (i tillegg til hodelykt) ville være kjekt å ha. Helt tilfeldig fant jeg en lykt som så ut til å kunne fungere i telt og hengekøye. Dette var en Black Diamond Moji.

Produkt: Lykt
Merke: Black Diamond Moji
Vekt: 122 g
Vann beskyttelse: IPX4
Batteri: 3x AAA, levetid opp til 100 timer
Pris: kr 169,- hos Outnorth (per 24.04.2020)
Continue Reading »

Utstyr: Jakt og fjellsko: ALFA Rype A/P/S GTX

Mine nye Alfa Rype APS GTX

Endelig ble det nye jakt -og fjellsko på meg. Ikke det at mine gamle sko var dårlige, men de begynner dessverre å bli svært gamle og slitte. Egentlig så er det nesten litt vemodig å si takk og farvel til mine gamle Viking gortex sko, som min kone vant i en squashturnering for snart 20 år siden. Det høres kanskje ikke ut som jeg ikke går i fjellet, men det må sies at jeg har et par andre fjellsko også. MEN disse Viking skoene har vært gull, og jeg har nok tøyd strikken vel langt med de. Nå var det altså tid for noe nytt!

Continue Reading »

Utstyr: Mammut Kompakt Down Winter Dark Orange/Sinopia

Jeg har i mange år gått og vurdert å kjøpe en vintersovepose. For to uker siden gikk jeg endelig til det skrittet å handle. Ikke bare til meg, men til hele familien. På grunn av et salg og overbevisende selger ved magasinet.no, gikk jeg for en dunpose, Mammut Kompakt Down Winter Dark Orange/Sinopia. Argumentene var selvfølgelig plass, vekt og holdbarhet. Komfort temperaturen er satt til -7 grader for oss menn. Villedende pris var 5500 kroner, mens jeg fikk kjøpt posene til ca 2800 kr.

Continue Reading »

2016-10-29: Ølbrygging: Oregonian og Nelson Pale Ale

Igjen valgte jeg to ølsett. I fjor vinter brygget jeg Oregonian etter oppskrift funnet på nettet. Nå har Vestbrygg fått et ølsett med Oregonian, så jeg tenkte jeg skulle prøve dette. I tillegg tok jeg med meg et ølsett med Nelson Pale Ale. Hørtes bare godt ut.

Startet bryggingen rundt kl. 16.00, og etter 5,5 time så stod Oregonian til gjæring.
Det ble litt sendt, men jeg klarte til slutt å få brygget ferdig to sett på en kveld. Nå er klokken straks 4, og jeg er ferdig med vaskingen og klar til å gå til sengs. Nå skal gjæren få gjøre sitt en ukes tid, før det er på tide med litt mer humle.

Gleder meg til en ny runde med Oregonian.

2016-03-01: Øl-brygging: Belgisk Witt og American Pale Ale

Denne gangen ble det to vanlige sett fra Vestbrygg – en Belgisk Wit og en American Pale Ale.

Begge disse ble brygget til sommerfesten hos Christian og Monica på Alvøen.

Den 30.april brygget jeg Belgisk Witt.
Jeg var nok litt unøyaktig med Wit-en, og hadde i gjæren på litt høye varme. Regner med at temparaturen i vørteren var mellom 25 og 30 grader. Etter råd fra Mr. Ulveseth kompanserte jeg med å la gjæringen gå relativt høyt opp. Kjørte slutten av gjæringen opp til 25 grader.
Og tro det eller ei – Wit-en ble et kjempe øl.

Den 1.mai brygget jeg American Pale Ale. Dette ølet har jeg brygget før sammen med Lars Johan. Ble faktisk godt igjen. Jeg synes jeg begynner å få relativt god kontroll over meskingen nå. Setter varmen på ca 65 grader, og styrke på ca 60 %. Tempometeret viser mellom 64 og 68 grader.

2016-01-17: Brygging: Jenssen Oregonian

Etter å ha smakt Vossbryggeri sin Oregonian, så gleder jeg meg til å prøve dette brygget.
Oppskriften er lagt ut på Norbrygg, og jeg har regnet ut mengder her:

http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/edit/314221
Continue Reading »

Andre ølbrygging: Norsk Tradisjonell Juleøl

Så var det på tide med litt brygging igjen. Denne gangen var det en Norsk Tradisjonell juleøl som sto for tur. Selvfølgelig litt sent for å bli ferdig til jul, men vinteren er jo lang. Dessuten har jeg hørt rykter om at julen varer helt til påske :-).
Continue Reading »